Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
Menu
  • C E D R U S : Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Dergisi

CEDRUS
AKDENİZ UYGARLIKLARI ARAŞTIRMA DERGİSİ
THE JOURNAL OF MEDITERRANEAN STUDIES

Yayın İlkeleri

Gönderilen makalenin başka bir dergi/kitapta yayın­lanmamış ve yayınlanmak üzere başvurulmamış olması gerekmektedir. Metin yazılırken 12 punto (dipnotlarda 10 punto) Minion Pro Display (PC ve Macintosh) yazı fontu kullanılmalıdır. Makale içe­risinde bulunan Hel­lence ya da diğer özel karakterler için New Athena Unicode/Minion Pro Display fontu kulla­nılmalıdır. New Athena Unicode’un son versiyonu http://apagreekkeys.org/NAUdownload.html ad­re­sin­den indirilebilir. Dip­notlar her sayfanın altında, ma­kalenin başından so­nuna kadar sayısal sü­rek­li­lik izlene­cek şekilde verilmeli­dir. Makalelerde kullanılacak olan tüm resim, çi­zim ve harita gibi görsel veriler için sadece (fig.) kısaltması kullanılmalı ve figürle­rin numara­lan­dırılmasında sü­reklilik gözetilmelidir. Bu nedenle levha, resim, çizim, şekil ve harita gibi farklı ifade ve kısaltma­lar kulla­nıl­mamalıdır.

Makalelerin e-posta yoluyla cedrus@akdeniz.edu.tr ya da A4 boyutlu kağıda basılı kopya ve dijital (CD-DVD) olarak gönderilmesi gerekmektedir. Görselleri­nin ise metinden bağımsız, .jpeg veya .tiff formatında, çözünürlüğünün 300 dpi’den az olmaması gerekmekte­dir. Makalenin özetinde en az 150, en fazla 200 kelime kulla­nılmalı; çalışmaya duyulan gereksinim, kaynak ta­raması, yöntem, bulgular ve sonuç­larla birlikte çalışma­nın alt başlıklarının ve içeriğinin tanımı yer almalıdır. Makalede en az 4, en fazla 6 anahtar kelime kullanıl­malıdır. Türkçe makalenin özeti Türkçe ve İngilizce, Türkçe haricindeki makalenin özeti ise yazım dili ve Türkçe olmalıdır. Başvuru formunda, yazarın ad ve soyadıyla birlikte akademik unvanı, görev yaptığı kuru­mun adı, yazışma ve e-posta adresi, telefon ve varsa faks numaraları eksiksiz olarak belirtilmelidir.

Dipnotlar metinde sayfa altında verilmeli, kaynakça bö­lümü makalenin sonunda yer almalı ve metinde kulla­nılan kısaltmalar burada açıklanmalıdır. Metinde kulla­nılan kaynaklar; yazar soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası (varsa levha, figür, no.) şeklinde kısaltma olarak verilmelidir, bir defa kullanılan yayınlar için de aynı kurala uyulması gerekmektedir. Metin içerisinde kullanılan dergi makalesi ya da kitap bölümü vb. kaynakların bibliyografyada sayfa aralıkları mutlaka eksiksiz bir şekilde belirtilmelidir. Latin alfabesiyle yazıl­mamış yayın isimleri gibi yazar isimleri de orijinal alfa­besiyle yazılmalıdır. Makale içerisinde bulunan ara baş­lıklarda küçük harf kullanılmalı ve koyu (bold) yazıl­malıdır. Dipnot ve kaynakça bölümünde bir yaza­rın aynı yılda yayınlanmış birden fazla yayınına atıfta bulu­nulacaksa yıldan sonra alfabenin başlangıç harfin­den başlamak kaydıyla küçük harf eklenmelidir. Makale­lerde yüzyıl belirtilirken M.S. X. yüzyıla kadar olan tarihlerde Roma rakamları (M.Ö. IV. yüzyıl gibi), M.S. X. yüzyıldan sonra ise Arap rakamları kıllanılmalı­dır (M.S. 19. yüzyıl gibi). Antikçağ ve Geç Antikçağa ilişkin makalelerde Doğu Roma terimi kullanılmalı, Bizans tercih edilmemelidir. Ayrıca yine aynı kapsamdaki makaleler için özel bir durum olmadıkça Hellas terimi kullanılmalı Yunanistan şeklinde ifade edilmemelidir. Aynı dönemde konuşulup yazılan dil için Hellence ifadesi kullanılmalı, Yunanca, Eski Yunanca, Grekçe, Rumca şeklindeki yazımlar tercih edilmemelidir.

Yayımlanmak üzere gönderilen her makale, baş editör, dergi editörü ve alan editörleri tarafından in­celen­mek­tedir. Makaleler, ana editörlerin önerileri doğ­rultusun­da baş editör tarafından seçilen en az iki hakem ta­rafından değerlendirilmekte ve yayım konu­sundaki kesin sonuç yazara iki ay içinde bildirilmekte­dir. Hakemlik işlemi tamamlanan ve Cedrus editöryası tarafından yayıma hazır hale getirilmiş makalelerde sadece kelime ve harf hataları düzeltilebilir, bu süreçte bibliyografya, metin, görsel ekleme ya da çıkarma gibi işlemler gerçekleştirilmez. Cedrus Dergisi’nde her yıl sınırlı sayıda makale yayımlayabilmesi nedeniyle hakemlik süreci olumlu tamamlanan her makale için bir yayın taahhüdü verememektedir. Editöryal bir değerlendirme yapıldıktan sonra ilgili yılın sayısında yer alacak makaleler belirlenmekte ve 21 Haziran’da kararlar yazarlara iletilmektedir. Hakemlik süreci devam eden ya da hakem değerlendirmeleri yazara iletilen makalelerin, geri çekilmesi yazar(lar) tarafından talep edilmesi durumda, yazar(lar)ın hem ilgili makalesi hem de ileriki çalışmaları dergimizce değerlendirilme dahi kabul edilmeyecektir. Ayrıca üçten fazla yazara sahip makaleler kabul edilmemektedir. Bir yazar ardışık iki sayıda herhangi şekilde makale yayımlayamaz.

Makalelerdeki fikir ve sonuçlar yazarların şahsi gö­rüşü olup doğrudan ya da dolaylı olarak Cedrus Dergisi’­nin görüşü niteliği taşımaz.

 Publication Requirements

The article submitted to Cedrus should be unpublished and should follow the publishing guidelines of the journal accessible from the Journal’s web site. The text should be written in 12 point Minion Pro Display (for PC and for Macintosh), the footnotes should be written in 10 point. Please use the New Athenean Unicode/ Minion Pro Display font for Greek (free to download from http://apagreekkeys.org/NAUdownload.html). Footnotes should be placed at the foot of the page, employing continuous numbering. For all photo­graphs, drawings and maps, only the abbreviation (fig.) should be employed in continous numbering. The plate numbers will be given by the editors. For this reason, remarks such as plate, picture, drawing, graphic, chart, plan, map other word or abbreviation should not be used, only fig. followed by the consecu­tive number.

The article should be sent as an e-mail to cedrus@akdeniz.edu.tr or submitted as a printed copy on A4 paper together with a CD/DVD copy of the article. Any visual images in the article should be in .jpeg or .tiff format with a minimum resolution of 300 dpi. An abstract consisting of a 150 to 200 word summary of the article is required, together with a list of 4 to 6 keywords. An article in Turkish is to have its abstract in both Turkish and English and an article in other languages is to have an abstract in both the language of the article and in Turkish. If an abstract in Turkish presents difficulties for the author, the Editors reserve the right to translate the abstract in a language other than Turkish into Turkish. The submission form requires the author’s name, surname, academic title, institution, address, e-mail address, telephone number and/or fax number.

Abbreviations of any work cited should be given at the end of the article. References used in the texts are shown as; the author’s surname, date of publication and page (and if used figure or plate number). Refererences including the author’s name should be written in the original script of the publication. Subtitles in an article should be written in small letters and all initial letters of words should be written in bold. An author who has several cited articles publishedwithin the same year should have the reference marked a., b., c., etc. in both the footnotes and in the biblio­graphy. Roman numerals are to be used when referring to centuries prior to and including the X century A.D. (IV century B.C., etc.). After the X century A.D. Arabic numerals are to be used eg. 19th century.

Each article submitted for publication is examined by the editor-in-chief, the journal’s editör and fild editors. The article will be evaluated by at least two referees. Decision concerning publication will be conveyed to the author within three months of the submission of an article to Cedrus.

The opinion(s) and contents of any article pub­lished in Cedrus remains the responsibility of the author(s), not of the publication.

Bibliografya Örnekleri  ve Dipnot Gösterimi | Method of Citing References in Cedrus

Monografiler | Monographs

Bleckmann 1907            F. Bleckmann, De Inscriptionibus in Vasculis Rhodiis. Göttingen 1907.
1 Bleckmann 1907, 24.

Tek yazarlı kitaplar | Book by a single author

İnalcık 1978            H. İnalcık, The Ottoman Empire: conquest, organization and economy. London 1978.
1 İnalcık 1978, 85.

İki ya da daha fazla yazarlı kitaplar | Book by two or more authors

Cook – Dupont 1998             R. M. Cook – P. Dupont, East Greek Pottery. London – New York 1998.
1 Cook – Dupont 1998, 27 fig. 6. 1.

Edit edilmiş kitapta bölüm | Chapter in an edited work

Milwright 2001            M. Milwright, “Fixtures and Fittings. The Role of Decoration in Abbasid Palace Design”. Ed. C. F. Robinson, A Medieval Islamic City Reconsidered. An Interdisciplinary Approach to Samarra. Oxford (2001) 79-109.
1 Milwright 2001, 95-97 figs. 2a-b.

Bir seride yayınlanmış kitaplar | Occasional publications

Merker 2000            G. S. Merker, The Sanctuary of Demeter and Kore: Terracotta Figurines of the Classical, Hellenistic, and Roman Periods. Corinth 18, 4. New Jersey 2000.
1 Merker 2000, 77.

Ek Yayınlar | Supplements

Özdizbay 2012            A. Özdizbay, Perge’nin M.S. 1.-2. Yüzyıllardaki Gelişimi. Adalya Suppl. 10.İstanbul 2012.
1 Özdizbay 2012, 59.

Tez (Doktora ya da Yüksek Lisans) | Thesis-Dissertation

Şimşek 2010            F. Şimşek, Anadolu Sancaklarında Müsellimlik Kurumu (XVIII. yüzyıl). Yayınlanmamış Doktora Tezi, Akdeniz Üniversitesi. Antalya 2010.
1 Şimşek 2010, 73.

Dergide makale | Journal article

Childs 1981           W. A. P. Childs, “Lycian Relations with Persians and Greeks in the Fifth and Fourth Centuries Re-Examined”.  AS 31 (1981) 55-80.
1 Childs 1981, 71.

Sayı numarası olmayan dergide makale | Journal without volume number

Nikolaou 1984           I. Nikolaou, “A Hellenistic and Roman Tomb at Eurychou – Phoenikas”. RDAC (1984) 234-257.
1 Nikolaou 1984, 266 lev. 60.

Kitap tanıtımları | Book reviews

Parker 1966           L. P. E. Parker, “Metrical Studies in the Lyrics of Sophocles”. By H. Pohlsander, JHS 86 (1966) 176-177.
1 Parker 1966, 177.

Kongre-Sempozyum Yayınları | Published papers

Burragato 2007           F. Burragato, M. Nezza, A. F. Ferrazzoli – M. Ricci, “Late Roman 1 Amphora Types Produced at Elaiussa Sebaste”. Eds. M. Bonifay – J. C. Treglia, Late Roman Coarse Wares, Cooking, Wares and Amphorae in the Mediterranean: Archaeology and Archaeometry 2. BAR IntSer 1662. Marseille and Arles, 13-16 April 2005. Oxford (2007) 689-700.
1 Burragato et al. 2007, 692.

Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla yayınına atıf  | Citation for an author with more than one cited publication within the same year

Grace 1979a            V. R. Grace, Amphoras and the Ancient Wine Trade, Excavations of the Athenian Agora. Picture Book no. 6. Princeton, New Jersey 1979.
1 Grace 1979a, 7.

Grace 1979b           V. R. Grace, “Kouriaka”. Studies Presented in Memory of Porphyrios Dikaios. Nikosia (1979) 178-188.
2 Grace 1979b, 188 pl. 30 no. 35.

Antik kaynaklar | Ancient sources

Polyb.            (= Polybios, Historiai) Kullanılan Metin ve Çeviri: The Histories. With an English translation by W. R. Platon, vols. I-IV. Cambridge, Mass. London 1922 vd. (The Loeb Classical Library).
1 Polyb. XV. 24. 4.

Popüler dergide yazı | Magazine article

Özdoğan 2008           M. Özdoğan, “Tarih Öncesi İstanbul. Yeni Bulgular Işığında İstanbul’un Tarihöncesine Bir Bakış”. Aktüel Arkeoloji 8, Ekim (2008) 74-84.
1 Özdoğan 2008, 81.

Basılı günlük gazetede haber-makale | Newspaper article

Tritsch – Dönmez  1953          F. J. Tritsch – A. Dönmez, “Finding a Colossal Head of Apollo and Other Discoveries in the Ancient Lycia”. ILN 21st March (1953) 448-449.
1 Tritsch – Dönmez 1953, 448.

Latin alfabesiyle yazılmamış yayın isimleri ya da yazar isimleri | Publication or author names unwritten with Latin alphabet

Τσαραβοπογλος 1986           A. N. Τσαραβοπογλος, “Η αρχαία πόλη της Χίου”. Horos 4 (1986) 124-144.
1 Τσαραβοπογλος 1986, 138.

Referans yayınlar | Works of standard reference

Schmidt 1939            J. Schmidt, “Oromedon”. RE XVIII.1 (1939) 1157.
1 Schmidt 1939, 1157.

Çevirisi yapılmış yayınlar | Translated Works

İnalcık 2009            H. İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu-Klasik Çağ, 1300-1600. Çev.: R. Sezer. İstanbul 2009.
1 İnalcık 2009, 115.

Arşivler | Archives

Başbakanlık Osmanlı Arşivi | The Prime Ministry Ottoman Archives

BOA (Başbakanlık Osmanlı Arşivi) “Bab-ı Asafi, Mektubi Kalemi Mühimme Evrakı”. (BOA. A. MKT. MHM.), 439/79, 22 Mart 1869 (1285.Z.8).
1 BOA, 439/79, 22 Mart 1869 (1285.Z.8)

Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi | The Prime Ministry Republic Archives

BCA (Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi), Yassıada Tutanakları “Vatan Cephesi”. 010. 09/ 212. 656.1, 10.05.1961.
1 BCA, 010. 09/ 212. 656.1, 10.05.1961.

El Yazmaları ve Ansiklopediler | Manuscripts and Encyclopaedia

Yazmalar | Manuscripts

Mühyi-yi Gülşeni, “Siret-i Murad-ı Cihan”. a4-a2 (İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi, MS Fatih 349ats).
1 Mühyi-yi Gülşeni, a4-a2

 Ansiklopedi maddesi | Encyclopedia article

Bergmann 1993            J. Bergmann, “Relativity”. The New Encyclopedia Britannica, cilt. 10. Chicago, Encyclopedia Britannica (1993) 501-508.
1 Bergmann 1993, 505

Gazeteler | Newspaper Reference (for articles see above)

Yazarlı gazete yazısı | Newspaper article, with author

Cemal 2012            H. Cemal, “Enseyi Karartmayın İyi Yoldayız”. Milliyet, 21 Eylül 2012.
1 Cemal 2012.

Yazarsız gazete yazısı | Newspaper article, without author

“Katalonya’yı bağımsızlık ateşi sardı”. Milliyet, 21 Eylül 2012.
1 Milliyet, 21 Eylül 2012.

Elektronik Kaynaklar   |   Electronic Sources

İnternetten yayınlanan dergide makale | Citation from an Internet-only journal’s article

Işın2010            G. Işın, “The Great God Mamblasenos/Apollo”. Bollettino di Archeologia on line I 2010/ Volume speciale. Kaynak: www.archeologia.beniculturali.it/pages/pubblicazioni.html
1 Işın 2010.

Diğer Kısaltmalar 
arş. arşiv
bk. bakınız
boust. boustrophedon
ca. circa
Çev.: Çeviren
diss. dissertation
dn. dipnot
Ed./Eds. Editör(ler)
env. envanter
et al. et alii
etc et cetera
fig(s). figür(ler)
har. harita
haz. hazırlayan
kat. no. katalog numarası
kat. katalog
koll. kolleksiyon
krş. örn. karşılaştırma örnekleri
krş. karşılaştırınız
lev. levha
Müz. Müze
no(s). numara(lar)
Pap. Papyrus/Papyri
retr. retrograd
suppl. supplement
v.d. ve diğerleri
vd. ve devamı
vol(s). volume(s)
yak. yaklaşık
Suggestions for other abbreviations
approx. approximately
arch. archive
boust. boustrophedon
ca. circa
cat. no. catalogue number
cat. catalogue
coll. collection
cf. compare
diss. dissertation
e.g. for example
Ed. / Eds. Editor(s)
esp. especially
et al. et alii
etc. et cetera
fig(s). figure(s)
fn. footnote
fr. fragment (literature)
i.e. id est
inv. inventory
max. maximum
min. minimum
Mus. Museum
n. note(s)
no(s). number(s)
Pap. Papyrus/Papyri
pl(s). plate(s)
retr. retrograd
suppl. supplement
trans. translated form
vol(s). volume(s)

tr TR

en EN

Untitled-1

CEDRUS VI (2018)

Cedrus_282-253x300 CEDRUS
Dergi Hakkında
Künye
Arşiv
Yayın İlkeleri
Makale Gönderimi

ARŞİV

Cedrus_282-253x300

Vol. I (2013)


Cedrus_282-253x300

Vol. II (2014)

Cedrus_282-253x300

Vol. III (2015)


Cedrus_282-253x300

Vol. IV (2016)


Cedrus_282-253x300

Vol. V (2017)


Cedrus_282-253x300

Vol. VI (2018)

Cedrus_282-253x300

Vol. VII (2019)

Ziyaretçiler

Flag Counter

Bizi Takip Edin

Academia

MCRI | RSS MCRI | Facebook MCRI | Flickr MCRI | Twitter MCRI | YouTube MCRI | Google Plus
Copyright © 2012 MCRI. All Rights Reserved

Akdeniz Üniversitesi | Phaselis Araştırmaları | Fora Yelken | MJH | Cedrus