Akdeniz Uygarlıkları Araştırması Enstitüsü tarafından hazırlanan Cedrus, Türkiye tarihsel coğrafyası perspektifinde Akdeniz Havzası’nın kültür-tarih birikimini inceleyen Eskiçağ, Ortaçağ ve Yeni-Yakınçağ tarihi uzmanları için tartışma zemini bulacakları disiplinlerarası bir süreli yayın olmayı hedeflemektedir. CEDRUS, farklı disiplinlerden gelen bilim insanları arasında diyaloğun geliştirilmesi, var olan bilginin güncellenmesi ve yaygınlaştırılması süreçlerine katkı sağlayacak özgün ve bilimsel çalışmaları akademi dünyasının ilgisine sunmayı amaçlar. CEDRUS uluslararası hakemli bir dergi olup yılda bir kez yayımlanır.
Dergi HakkındaKünyeArşivYayın İlkeleriMakale Gönderme
İçindekiler
Sencer ŞAHİN
Cedrus IV (2016) VII-VIII.
George F. BASS
Cedrus IV (2016) IX-XV.
Elif ÜNLÜ
Cedrus IV (2016) 1-9. DOI: 10.13113/CEDRUS.201601
Geliş Tarihi: 26.05.2016 | Kabul Tarihi: 08.06.2016
Öz & Abstract
Doğu Akdeniz havzasında Geç Tunç’tan Erken Demir Çağı’na geçiş, bölgesel güçlerin yıkılması, şehirleşmiş ve merkeziyetçi devletlerin çökmesiyle daha kırsal bir yapıya dönüşülmesi, büyük göçlere tanık olunması ve maddi kültürdeki genel çoktürellik sebebiyle bu dönemi ilginç ve tartışmalara açık kılar. Fakat son yıllarda bölgede yeni başlatılan kazılar ve eski kazı malzemelerinin yeniden incelenmeye alınması ile bu dönemin anlatısının daha detaylı olduğunu görmekteyiz. Bu makale Çukurova’da bulunan Tarsus-Gözlükule höyüğünün Geç Tunç IIb Dönemi’ne ait yerel seramik geleneklerini irdeler. Bu yerleşim İç Anadolu’yu Suriye’ye ve denize ulaşımı sayesinde de Akdeniz’e bağlayan stratejik bir konuma sahiptir. Bu bağlamda, yerleşimin seramik üretimindeki değişimleri ve devamlılıkları incelenerek Doğu Akdeniz havzasının geçirdiği bu karmaşık evrede bölgelerin değişen ilişkiler ve bağlantılarını daha iyi anlamak amaçlanmaktadır. Sonuç olarak ise bu dönemde yeni bazı oluşumların yanı sıra Geç Tunç IIa’da görülen bazı geleneklerin devamı sayesinde değişik bölgelerin kendine özgü yeni yörüngeler çizmeye başladığını söyleyebiliriz.
The period extending from the end of the Bronze to the Iron Age is one of the most discussed in the East Mediterranean, marked by the collapse of regional powers, a shift from urban and centralized organization to a more rural one, migrations, and an overall heterogeneity in material culture. However, in the last three decades many new excavations in the region and the re-evaluation of past excavations has confirmed that the narrative of this period is more nuanced. This article investigates the local pottery tradition of Tarsus-Gözlükule in the Cilician Plain during the Late Bronze Age IIb Period. This settlement is at an important cross-roads linking the Syro-Anatolian world with Central Anatolia and to maritime trade routes opening into the Mediterranean. Both continuities and divergences from the earlier Late Bronze Age pottery traditions of this settlement are studied, with the aim of understanding the reconfigurations of various networks during this period, tumultuous for the entire eastern Mediterranean region. The results indicate that this is a period of both instability and continuity eventually taking the different regions in their distinctive trajectories, each determined by a wide variety of variables, the combination of these variables being specific to each region.
Kenan EREN
Cedrus IV (2016) 11-29. DOI: 10.13113/CEDRUS.201602
Geliş Tarihi: 29.02.2016 | Kabul Tarihi: 05.05.2016
Abstract & Öz
Continuing archaeological research at the major sanctuaries of Ionia has revealed detailed information concerning their chronology and spatial organization. The location and the history of these sanctuaries has been investigated based upon a model that places the city at the centre of the territory. According to this model, the location of these sanctuaries has been classified under the categories: urban, semi-urban and extra-urban. However, an alternative approach to this model can be through recognising that the history of these sanctuaries was shaped by their interaction with both the physical and human geography. Applying this alternative model, one could go on to examine the impact of the “human geography” on the choice of the particular location and the spatial organization of these sanctuaries. Thus, in Ionia since the sea provides the principal communication surface between different fragments of the region, access to the sea is a common feature of many Ionian sanctuaries and it seems between the Bronze Age and the Archaic Period there was a repeated similarity in the religious responses to the topography of the environment.
Ionia kutsal alanlarında uzun zamandır devam eden araştırmalar, bu alanların kronolojisi ve mekansal organizasyonu hakkında detaylı bilgiler sağlamıştır. Bu kutsal alanların konumu ve tarihçeleri ise genelde kenti merkeze alan bir modele göre incelenmiştir. Bu model, kutsal alanların konumlarını kent merkezinde, kent merkezine yakın veya merkezin dışında gibi kategorilerle ilişkili olarak değerlendirmektedir. Buna alternatif bir model ise, kutsal alanların tarihçesinin fiziksel ve beşeri coğrafyayla kurdukları ilişkiye göre şekillendiğini kabul etmek yoluyla oluşturulabilir. Bu model, “beşeri coğrafyanın” kutsal alanların yer seçimi ve mekânsal organizasyonuna etkisini anlamaya özel bir önem verecektir. Ionia’daki Arkaik Dönem kutsal alanları bu gözle incelendiğinde, denizin bölgenin farklı kısımları arasında iletişimi sağlamanın en önemli yolu olduğu ve kutsal alanların sıklıkla denizle ve deniz yollarıyla ilişkili konumlarda bulunduğu gözlemlenebilmektedir. Anlaşılan coğrafi çevreyle kurulan bu ilişki, Arkaik Dönem dinsel topografyasının Bronz Çağı kalıntılarıyla belirli bir devamlılık göstermesinin de nedenini oluşturmaktadır.
Tønnes BEKKER-NIELSEN
Cedrus IV (2016) 31-46. DOI: 10.13113/CEDRUS.201603
Geliş Tarihi: 21.05.2016 | Kabul Tarihi: 07.06.2016
Abstract & Öz
The reorganisation of Pontos that Pompey carried out after defeating Mithradates VI Eupator has traditionally been seen as an example of enlightened Roman policy towards the provincials, which included the introduction of civic self-government and the promotion of commercial life. These goals Pompey attempted to achieve by establishing five urban communities along an existing east-west artery known as the “Pontic road”. A closer examination of the textual evidence and the actual remains of the “Pontic Road”, however, indicate that the road had not been a trade route of any significance before the Roman conquest and that the motives behind Pompey’s dispositions were of a strategic, rather than of a commercial nature.
Mithradates VI Eupator’un yenilgiye uğratılmasının ardından Pompeius tarafından Pontos’un yeniden düzenlenmesi, eyaletlerdeki kent otonomluğuna müdahale ve ticari yaşamın tesisi hususundaki Roma Politikasını aydınlatması bakımından örnek teşkil etmektedir. Pompeius, “Pontos yolu” olarak bilinen ve doğu-batı istikametinde hâlihazırda bulunan anayol üzerine beş kent kurarak söz konusu amaçları hayata geçirmeye çalışmıştır. Daha detaylı bakıldığında yazılı kaynaklar ve “Pontos yolu”nun kalıntıları söz konusu yolun Roma işgalinden önce ticari bir güzergâh olmadığını ve Pompeius’un düzenlemelerinin de ticari olmaktan ziyade stratejik olduğunu göstermektedir.
Herodotos’un Anlatımlarına göre, İskitlerin Kimmerleri Takip Meselesi
The Issue of the Cimmerians Pursuing the Scythians According to the Narratives of Herodotus
The Issue of the Cimmerians Pursuing the Scythians According to the Narratives of Herodotus
Ferit BAZ
Cedrus IV (2016) 47-59. DOI: 10.13113/CEDRUS.2016004
Geliş Tarihi: 15.05.2016 | Kabul Tarihi: 03.06.2016
Öz & Abstract
İskitlerin siyasi tarihlerine ilişkin en çok bilgi veren antik yazar, Herodotos’tur. Eserinde, Hellen Dünyası’na ait olmayan “öteki halklar” arasında en çok Mısırlılara; sonra da İskitlere değinmiştir. Ancak Herodotos’un gerek Kimmerler ve gerekse İskitler hakkında yaptığı bazı aktarımların dikkatli bir biçimde gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmamızda Herodotos’un, İskitlerin Kimmerleri takip ettiği şeklindeki anlatımların doğruluğu sorgulanacaktır. İskitlerin ve Kimmerlerin siyasi tarihleri bu çerçevede değerlendirilecektir.
The ancient author who presents the most comprehensive information on the Scythians was Herodotus. He mentions in his work mostly the Egyptians and then the Scythians amongst “the other people” who are not a part of the Greek world. However, it is necessary to examine some of these narratives concerning both the Cimmerians and the Scythians. This study questions the narrative of the Cimmerians pursuing the Scythians and than evaluates the political histories of each group within this framework.
Barış GÜR
Cedrus IV (2016) 61-74. DOI: 10.13113/CEDRUS.201605
Geliş Tarihi: 20.05.2016 | Kabul Tarihi: 06.06.2016
Öz & Abstract
Tapınağı ile birlikte Hellen kutsal alanları, kült kimliğinin yanı sıra, heykeltıraşların eserleriyle temsil edildiği onları onurlandıran, bağışçının saygınlığını artıran; ancak bu temelden hareketle yaşamdan sosyal kesitleri nesneler üzerinden sunabilen bir kurum olarak tanımlanabilmektedir. Ulaşılması zor bazı nesneler orada görülebilmekteydi. Hellen kutsal alanlarını ve özelde tapınağı iç düzenlemeleri ile bağlantılı işlevleri üzerinden yorumladığımızda temsil edici, öğretici, hatırlatıcı yönlerinin bulunduğu görülmektedir. nesnelerin daha etkili bir biçimde görülebilmesi için sekilerin, heykel ve heykelcikler için sütunların ve kaidelerin kullanılması, duvarlara, kayaya açılan nişler, nesnelerin duvarlara asılması gibi farklı düzenlemeler dönem fark etmeksizin gerçekleştirilmiştir.
In addition to cult identity, the Greek sanctuary could be defined as an institution, sculptores were represented by their works there and these honored them, increasing the social prestige of donors and introducing the social sections of life through objects, İt was possible to see unreachable objects there and be able to approach them The concept of a common culture. When we interpret the Greek sanctuary through the functions associated with its internal arrangements, It is to be seen in its representative, instructive and, memorialising aspects. In order to see objects more effectively different arrangements were made, such as the use of benches, of niches in the wall and in the rock, objects hug on the walls, the use of the columns and pedestals for statues and statuettes obtained in all periods.
Sevgi SARIKAYA
Cedrus IV (2016) 75-90. DOI: 10.13113/CEDRUS.201606
Geliş Tarihi: 15.05.2016 | Kabul Tarihi: 01.06.2016
Öz & Abstract
Bu makalede, Akhaimenid İmparatorluğu’nun yönetim sisteminde Anadolu’daki satraplık teşkilatının analizinin yapılması amaçlanmaktadır. Satraplıklarda bölgesel ve kültürel farklılıklardan kaynaklanan çeşitli yönetimsel değişiklikler söz konusudur. Ne var ki, epigrafik belgeler ve antik kaynaklarda her eyalet için idari biçimleri belirleyecek yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle var olan eksik verilere her satraplık merkezinde olması gereken ortak idari yapılar da eklenerek en azından bütün satraplıklar için geçerli hizmetli kadrosu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda makalede, eyaletlere satrap atama kriterleri; satrapların altındaki memur kadrosu; alt satraplık bölgeleri ve yönetim birimlerine ilişkin bilgiler sunulmuştur. Çalışma, kullanılan verilerin derlendiği genel bir değerlendirmeyle sonlandırılmıştır.
The aim of this paper is to analyze the system of Persian satrapies in Anatolia. There are various administrative changes, consequences of the regional and cultural differences of each satrapy. However, in the ancient sources and from the epigraphic documentation there is insufficient information concerning this subject. For this reason, adding this data to the public administrative structure which must be included in the center of each satrapy, this paper aims to identify the complement of common officials for all satrapies. In this context, this work has focused on the satrap assignment criteria; the staff under the satraps; sub-satrapies and the local government/management units. The study ends with a general evaluation and compilation of the data employed.
Ercüment YILDIRIM
Cedrus IV (2016) 91-103. DOI: 10.13113/CEDRUS.201607
Geliş Tarihi: 01.03.2016 | Kabul Tarihi: 10.06.2016
Öz & Abstract
Akdeniz medeniyetinin oluşumunda deniz ticareti kadar önemli bir diğer olgu da korsanlık faaliyetleridir. Hellenistik Dönem’in başlangıcına kadar Akdeniz kıyıları bir veya iki devletin sürekli otoritesi altında olduğu için, korsanlık çok fazla görülmemiştir. Hellenistik Dönem’de ise krallıkların sürekli birbiriyle savaşmasından dolayı Akdeniz’de oluşan otorite boşluğunu korsanlar doldurmuştur. Roma’nın Seleukosları, Toros Dağları’nın doğusuna çekilmeye mecbur etmesiyle Kilikia kıyıları korsanların doğal sığınma mekanına dönüşmüştür. Kilikia’ya yerleşen korsanlar Akdeniz ticaretini tehdit etmelerinin yanı sıra İtalya Yarımadası’na kadar uzanan yağma seferleri düzenlemişlerdir. Bu durum Roma’yı rahatsız etmeye başlayınca korsanlık sorununu çözmek için Scipio Aemilianus, Marcus Antonius, Sulla, Dolabella ve Servilius gibi komutanları gönderilmiştir. Korsanlar ile Roma arasında uzun süre devam eden deniz ve kara savaşlarında korsanlara büyük darbeler vurulmuşsa da korsanlık tamamen ortadan kaldırılamamıştır. Korsanlar, yoksullukla mücadele eden yerel halktan da büyük destek görmüşlerdir. Roma, nihayetinde Pompeius’u hem Küçük Asya’daki Roma otoritesini tesis etmesi hem de korsanlık sorununu çözmesi için göndermiştir. Pompeius, Kilikia’da askeri tedbirlerin yanı sıra bölgedeki insanları başka alanlara göç ettirerek korsanlık sorununa çözüm bulmuştur. Ayrıca Pompeius Suriye Eyaleti’ni kurarak korsanların sığınabileceği tüm limanları Roma egemenliği altına almıştır.
In the rise of Mediterranean civilization and Mediterranean sea trade the onset of piracy was an important event. Due to the supremacy of one or two powers in the Mediterranean until the start of the Hellenistic period, piracy had not occured in Mediterranean. During the Hellenistic period due to constant wars between kings, piracy filled the space in the absence of control. Since the Roman Empire forced the Seleucid withdrawal from the eastern part of the Taurus Mountains, Cilicia’ shores became a natural home for pirates. The pirates who settled in Cilicia not only threatened trade in the Mediterranean, but organized looting expeditions that extended to Italy. This began to concern Rome and Scipio Aemilianus to solve the problem of piracy, Marcus Antonius, Sulla sent to the commanders of Dolabella, and as Servilius. fightings of Pirates and Romans prolonged in the land and sea. Despite large defeats for the pirates, piracy continued to exist. The pirates had great support from the local people who were struggling with poverty. Rome finally sent Pompeius to establish authority over Asia Minor, and also to solve the problem of piracy. Pompey found solutions for the problem of piracy, by taken measures in the area, military action against the pirates in Cilicia and moving people to other areas. Moreover Pompeius established the Syrian Province and so exercised control over all the ports that the pirates could have sought refuge in.
Murat TOZAN
Cedrus IV (2016) 105-126. DOI: 10.13113/CEDRUS.201608
Geliş Tarihi: 30.12.2016 | Kabul Tarihi: 01.05.2016
Öz & Abstract
Ünlü Romalı hukukçu, devlet adamı ve hatip Marcus Tullius Cicero (MÖ 106-43) MÖ 63 yılında devlet hiyerarşisindeki en yüksek konum olan consul’luğa kadar yükselmesinin ardından politik kariyerinde önemli sorunlar yaşamış, MÖ 58 yılında gönderildiği sürgünden dönüşünün ardından kendini daha çok felsefi ve edebi çalışmalara vermiştir. Bir ex-consul olarak eyalet valiliği yapması normal olsa da MÖ 51 yılında kendisinin Cilicia valiliği gündeme gelince oldukça şaşırmış ve birçoklarının elde etmek için can attığı bu görevi istemeyerek kabul etmek durumunda kalmıştı. Nihayetinde proconsul rütbesi ile Cilicia valiliğine atanan Cicero, MÖ 51 yılı Temmuz ayından MÖ 50 yılı Temmuz ayına kadar bir yıl süreyle bu görevde kalmıştır. Eyalet yönetimindeki yolsuzlukların ve görevi kötüye kullanmaların oldukça arttığı Roma Geç Cumhuriyet Dönemi’nde Cilicia valiliği yapan Cicero, bu görevi boyunca bir Romalı valinin nasıl olması gerektiği konusunda adeta bir örnek teşkil etmiştir. Gerek eyalet içerisindeki politik huzursuzluklara gerekse eyalete dışarıdan gelebilecek Parth tehdidine karşı askeri ve politik önlemler alan Cicero, vergi ödemeleri konusundaki düzenlemeleriyle ekonomik alanda da reformlarda bulunmuştur. Bu çalışmada Roma Geç Cumhuriyet Dönemi’nin başlıca politik ve entellektüel kişiliklerinden olan Cicero’nun Cilicia Eyaleti valiliği ele alınırken eyaletin bu dönemdeki siyasi ve ekonomik durumu da gözler önüne serilecektir.
The renowned Roman jurist, statesman and orator, Marcus Tullius Cicero (106-43 BC) after reaching the highest post in the Roman Republic, the consulate (63 BC) experienced serious problems in his political career. After his return from exile in 58 BC Cicero focused mostly upon his philosophical and literary works. Although it was customary for the appointment of an ex-consul to the provincial governorship, Cicero was quite surprised when his governorship came into question and he was very reluctant to take up this post while many others were eager to obtain such an office. Nevertheless, Cicero was appointed to the post of governorship of Cilicia with the rank of proconsul, holding office from July 51 to July of 50 BC Cicero held the Cilician governorship in the late Republican period when corruption and misgovernment in the Roman provincial administration increased considerably, but during his tenure in office, he set an example of how a Roman governor should act. In addition to the political and military measures he took against both political unrest in his province and against the potential Parthian threat from outside the province, he also made some economic arrangements such as tax regulations. In this paper while discussing the Cilician governorship of Cicero as one of the leading political and intellectual figure of the late Roman Republican period, light is also cast upon the political and economic conditions in the province during his governorship.
Mehmet KÜRKÇÜ
Cedrus IV (2016) 127-138. DOI: 10.13113/CEDRUS.201609
Geliş Tarihi: 29.04.2016 | Kabul Tarihi: 01.06.2016
Öz & Abstract
Çalışma kapsamında Termessos kentinde 2010-2013 yılları arasında tespit edilen materyal kültür kalıntılarının tanıtımı yapılmakta, bulgular Termessos özelinde ve de şehircilik bağlamında ele alınıp analiz edilmektedir. Hellenistik Dönem ve Roma İmparatorluk Dönemi şehirciliğinin uygulandığı, oldukça karmaşık bir plana sahip olan kent vadiler ve teraslar üzerine kurulmuştur.
Attalosların başlattıkları anıtsallık ve bütünlülüğe bir de işlevsellik katan Roma’nın kentsel organizasyon politikaları bilhassa Termessos kent merkezi ve civarında kendini gösterir. Sütunlu Cadde civarındaki bulgular söz konusu sektörün Roma İmparatorluk Dönemi öncesinde düzenlendiğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Termessos şehirciliğinde diğer kentlerdekilerden farklı bir takım uygulamalar da göze çarpar.
Termessoslular kent organizasyonunda coğrafi şartlara ve arazinin morfolojisine uymanın yanı sıra, belirleyici, hakim bir aksın bulunmadığı fonksiyonel planı seçerek söz konusu uygulamanın sağladığı avantajlardan yararlanmış ve araziyi kentin ihtiyaçlarına göre düzenlemişlerdir.
Termessos şehirciliği Aşağı Kent, Kent Merkezi ve Sütunlu Cadde ve çevresindeki buluntularla değerlendirilmektedir.
In this study the archeological and cultural remains which were discovered between 2010 and 2013 are introduced, and these finds from Termessos are studied within the context of urbanism. The city which was founded on the terraces and slopes and which has a quite complicated city plan, carries the characteristics of both Hellenistic and Roman Imperial Era urbanism.
The Roman policy of urbanism that added functionality to the features initiated by Attalos’ of monumentality and completeness can be observed, particularly in the city center and in adjacent areas, with the finds made by the colonnaded road that show this area was realized to plan before the Roman Imperial Era. In addition to this, a number of different techniques are employed in the urbanism at Termessos that differ from the urbanism found in other cities.
In the course of urbanism, the people of Termessos took advantage of the relevant techniques and organized the land according to the needs of the city by choosing a functional plan which does not follow a determined axis, but instead conforms to the geographical situation and the morphological status of the land.
The urbanism at Termessos is evaluated through the finds made in the Lower City, the City Center, the Colonnaded Street and in its surroundings.
Banu ÖZDİLEK
Cedrus IV (2016) 139-185. DOI: 10.13113/CEDRUS.201610
Geliş Tarihi: 25.02.2016 | Kabul Tarihi: 16.05.2016
Öz & Abstract
Lykia Bölgesi’nde, Geç Arkaik-Klasik Dönem’den beri süregelen tiyatro fonksiyonlu kullanılmış mekânlar irdelenerek, tiyatro mimarisine öncülük eden yapılarla birlikte tüm tiyatrolar değerlendirilmiştir. Lykia Bölgesi’nde geleneksel form gösteren cavea yapısına sahip örnekler, eldeki verilerle Hellenistik Dönem’e tarihlendirilir. Kapasitelerine göre Lykia tiyatroları küçük, orta ve büyük ölçekli olarak üçe ayrılmıştır. Büyük kentlerdeki tiyatroların genellikle ilk evreleri Geç Hellenistik ve Erken Roma İmparatorluk Dönemi’dir. MS 141’de Lykia Bölgesi’nde yaşanan depremle kentlerdeki tiyatro yapıları zarar görmüş olup, Rhodiapolisli Opramoas Lykia kentlerindeki tiyatrolara para yardımı yaparak onarımları için destek olmuştur. Tiyatroların 2. yapım evresi Antoninler Dönemi’ne denk gelir. Büyük tiyatroların özellikle bu dönemde sahne binalarının yapıldığı anlaşılmaktadır. 3. yapım evresi ise, Anadolu’nun genelinde en yoğun imar çalışmalarının yapıldığı, imparator Septimus Severus Dönemi’ne denk gelir. Bazı tiyatrolarda bu dönemden bezekler ve yapı yazıtları bulunmaktadır. MS 240 yılındaki depremden sonraki süreç, Lykia tiyatroları için son yapım evresi ve tadilat, onarım dönemi olmuştur. Roma İmparatorluk Dönemi’nde tiyatroların kapasiteleri artmıştır. Myra ve Limyra tiyatroları, tonoz ve arkatlar üzerinde oturan caveaları ile Roma İmparatorluk Dönemi tiyatro mimarisine sahiptirler. Roma İmparatorluk Dönemi’yle birlikte tiyatroların mimarisi değiştirilerek hayvan mücadeleleri ve gladyatör oyunları için arena yapılarına dönüştürülmüştür. Roma İmparatorluk Dönemi’nde, tiyatrolar sosyal hayat içerisinde merkez Roma geleneğinde var olan bir eğlence türü halini almıştır. Bu çalışmada Lykia tiyatrolarının genel özellikleri bir özet şeklinde değerlendirilmiştir.
It is stated that theater culture began in the Lycian Region with its early theaters functioning from the Late Archaic-Classical era. The examples demonstrating the traditional form with a cavea in the Lycian region are dated to the Hellenistic era. According to their capacities the Lycian theaters are divided into three: small, medium and large. The initial periods of theaters in the large citifes date from the late Hellenistic and early Roman era. The first theaters had smaller caveas and are listed as medium scale according to their capacities. In the earthquake in 141 A.D. in the Lycian region theatres in cities were damaged and Opramoas from Rhodiapolis provided monetary aid for their reconstruction and repair. The second theatre phase corresponds with the 2nd century A.D. (the Antonine era). In particular the elaborate stage of theaters are believed to have been built in this period. The 3rd building phase corresponds with the IIIrd century A.D., the reign of Septimius Severius, when intense construction activities were undertaken throughout Anatolia. In some theaters both decoration and construction inscriptions dating from this period can be found. After the earthquake of 240 A.D. there was the final phase of construction and repair of importance for Lycian theaters. In the Roman era the capacities of theaters increased. Both the Myra and Limyra theaters were constructed of Roman theater form, with their caveas placed on vaults and arcades. In the Roman era the architecture of theaters changed, with the arenaconverted to serve for animal fights and gladiatorial contests. In the Roman era theaters provided popular entertainment typical of the.main Roman tradition and social life. In this study the general features of Lycian theaters are evaluated forming a summary.
Bilal SÖĞÜT – Zeliha GİDER BÜYÜKÖZER – Aytekin BÜYÜKÖZER
Cedrus IV (2016) 187-208. DOI: 10.13113/CEDRUS.201611
Geliş Tarihi: 30.04.2016 | Kabul Tarihi: 03.06.2016
Öz & Abstract
Bu çalışmada Konya merkezde bulunan ve bezeme unsurları ile sıra dışı özelliğe sahip olan bir mimari blok ele alınmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle mimari bloğun başlık olarak mı, yoksa kaide olarak mı kullanıldığı sorgulanmıştır. Çünkü dört cephesi de akanthus yaprakları ile kaplı olan bu blok hem biçimi hem de cephe dizaynı ile normal korinth başlıklarından ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra korinth başlıklarında görmeye alışkın olduğumuz kaulis ile heliks gibi bölümler yerine bezeme alanının tamamen büyük boyutlu tek akanthus yaprağı ile kaplanması da farklı bir uygulamadır. Bloğun üst kısmının büyük oranda tahrip edilmiş olması, hem volütler hem de abakus’un varlığına dair bir iz tespit edilmesini güçleştirmektedir. Köşelere yerleştirilen alt sıra akanthus yapraklarının kavislendirilmesi suretiyle sekizgen bir form elde edilen bezemeli blok biçimi, bezeme şeması ve oranları bakımından korinth başlıkları ile karşılaştırılmış, özellikle bloğun biçimi ve bezeme şemasından hareketle de bunun korinth başlığından ziyade Anadolu’da Hellenistik Dönem’den itibaren varlığı bilinen akanthus bezemeli paye kaidesi olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan değerlendirmeler, kaidenin Augustus Dönemi’nin ikinci yarısına ait stil özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir.
This study addresses a unique decorated architectural block found in the centre of Konya. In the initial stage of this study, it was questioned if this architectural block was employed as a base or as a capital, because the block, which is decorated with carved acanthus leaves, differs from the usual Corinthian capital both in its design and in its shape. A further difference is that it is decorated with a single and sizable acanthus leaf all over the surface, instead of the caules and helices usually employed on Corinthian capitals. As the upper side of the block is severely damaged, it is difficult to find traces of the volutes or of an abacus. The block had an octagonal shape, indicated by the curving leaves of the lower acanthus row at the corners. In this study the shape, decoration pattern, and ratios of the block were compared with other Corinthian capitals and, due to the shape and the pattern of decoration, it was concluded that this carved block was most probably a pier base with acanthus leaves, of a type found in Anatolia during the Hellenistic period. This base however has stylistic features which suggests it dates from the second half of the reign of Augustus.
Serap ERKOÇ
Cedrus IV (2016) 209-217. DOI: 10.13113/CEDRUS.201612
Geliş Tarihi: 15.05.2016 | Kabul Tarihi: 07.06.2016
Öz & Abstract
Bu çalışmada, Roma İmparatorluğu’nun doğudaki en önemli eyaletlerinden birisi olan Küçük Asya’da ele geçmiş Livia portreleri tipolojik acıdan ele alınacaktır. Söz konusu eserler, bugüne kadar Livia portrelerini konu alan birçok çalışmada ele alınmıştır. Ancak konu ile ilgili en kapsamlı ve güncel yayın, E. Bartman’a aittir. Araştırmacı yayınında adı geçen coğrafyadaki portreleri Marbury Hall tipinin birer varyantı olarak kabul etmiştir. Ancak tarafımızca yapılan gözlemler, bu portrelerin Fayumtipini de ayırt edici özelliklerine sahip olduklarını ve hatta bu iki tipe yabancı unsurları da taşıdıklarını ortaya koymuştur. Makalede öncelikli olarak bu iki tipin ayırt edici özelliklerinden bahsedilecek, ardından Küçük Asya eserlerinin bu tiplerin hangi özellik/özelliklerine sadık kalınarak uygulama bulduğu üzerinde durulacak ve yabancı unsurlar için de öneriler sunulacaktır.
This article treats from a typological perspective the portraits of Livia, portraits originating from the major eastern provinces of the Roman Empire, as also from Asia Minor. These portraits have already been analysed in scholarly works. In this respect E. Bartman has presented the most recent and comprehensive scientific analysis. The author has stated that the portraits in question were variants of the Marbury Hall statuary type. However, observation shows these portraits carry the characteristics of more than one portrait-type, for example of the Fayum type. In addition, they have completely different elements from this type. The following article first addresses the differences between the two types and subsequently, the question is discussed, as to which characteristics of these types can be observed in the Livia portraits from Asia Minor. Finally, the postulated different elements arestated.
Çilem UYGUN
Cedrus IV (2016) 219-242. DOI: 10.13113/CEDRUS.201613
Geliş Tarihi: 22.03.2016 | Kabul Tarihi: 15.05.2016
Öz & Abstract
Gemme ve kameo örnekleri döneminin heykeltıraşlık stilini ve ikonografisini yansıtması açısından antikçağ küçük el sanatlarının önemli bir buluntu grubudur. Avrupa’daki eserlere kıyasla Anadolu müzeleri ve özel koleksiyonlarında yer alan çok sayıdaki örneğin henüz bilim dünyasına tanıtılmamış olması Anadolu gemmeleri için eksikliktir. Bu nedenle Silifke Müzesi arkeolojik eser depolarında korunmakta olan gemme ve kameoların mitolojik konulu olanlarının makale kapsamında çalışılması kararlaştırılmıştır. 9 gemme ve 2 kameodan oluşan toplam 11 eser ikonografi ve stil özelliklerine göre değerlendirilmiş, buluntu yerleri bilinmediği için tarihlemede analoji yöntemi kullanılmıştır. Katalogda verilen eserler stil özellikleri doğrultusunda MÖ I. yüzyıl ile MS III. yüzyıl arasındaki 400 yıllık zaman dilimi içerisine yerleştirilmiştir.
İkonografik değerlendirmenin neticesinde tanrı, tanrıça ve diğer mitolojik figürler olarak belirlenen konu başlıkları içerisinde Hermes/Mercur, Eros/Cupido, Pan/Silvenus, Harpokrates/Horus, Athena/Minerva, Aphrodite/Venus, Tykhe/Fortuna, Nemesis ile Medusa tespit edilmiştir. Bu çalışmada incelenen ve olasılıkla menşei Kilikya Bölgesi antik kentleri olan eserler sayesinde Anadolu’daki Roma İmparatorluk Dönemi gemmeleri hem sayısal hem de ikonografik açıdan çeşitlilik kazanmıştır.
Gems and cameos form an important group of artifacts of the ancient fine arts because they reflect the style and iconography of their period. Compared to examples of these in Europe, the fact that many examples in Turkish museums and private collections have not been introduced to the scientific world through publication is the most important missing element in the study of Anatolian gems and cameos. Due to this absence the decision was taken to study those gems and cameos carrying mythological subjects preserved in the Silifke Museum in this article. Eleven works of art consisting of 9 gems and 2 cameos were evaluated according to the iconography and style employed and, with their find-spots unknown, analogous dated examples were employed to suggest their dates of carving.
The works of art in the catalogue from the stylistic evidence extend over a period of 400 years from the Ist. century B.C. to the IIIrd century A.D. The iconographic study of these examples showed representation of: Hermes/Mercury, Eros/Cupid, Pan/Silvenus, Harpocrates /Horus, Athena/Minerva, Aphrodite/Venus, Tyche/ Fortuna, Nemesis and Medusa. Through the works of art examined in this study, gems and cameos which were probably found in the ancient cities of the Cilicia region, the number of published Roman Imperial Era gems and cameos from Anatolia has increased in both number and iconographic variety.
Ünal DEMİRER
Cedrus IV (2016) 243-259. DOI: 10.13113/CEDRUS.201614
Geliş Tarihi: 29.04.2016 | Kabul Tarihi: 03.06.2016
Öz & Abstract
Antalya Müzesi Müdürlüğü denetiminde Perge’de yürütülen 2013 yılı kazı ve onarım çalışmaları sırasında, anacaddenin batısındaki portikoda yangın ve çökme sonucu bir arada kalmış bir metal eşya grubu açığa çıkarılmıştır. Kandelabrum, buhurdan, kantar, kandil askıları ve tabure gibi liturjik ve günlük kullanım eşyalarından oluşan grup, olasılıkla satış için portikodaki bir dükkan önündeyken, çıkan yangınla veya depremle olduğu gibi bırakılmış ve çöküntü altında kalmıştır. Eserler Geç Antikçağ/Erken Hristiyanlık Dönemi özellikleri göstermekte olup; toplu halde bulunmalarıyla Perge’nin cadde ve portikolarında metal eşya üretim ve satışına yönelik dükkanlar bulunabileceğine dair ışık tutmaktadırlar.
A group of metal products which became stuck together following a fire and demolition was unearthed during the excavation and restoration works conducted in the west portico of the main street of Perge by the Antalya Museum Directorate in 2013. The group which consists of liturgical and artifacts of daily use such as: candle suspensions, candelabra, incense burners, scales, iron stools, in front of the portico for their probable sale, were abandoned following the fire and/or earthquake, remaining under the debris. The artifacts range in date from Late Antiquity to the Early Christian period and suggest that at Perge thereould have been shops/workshops for metal goods production and for sale in the porticos of the main street.
Elif AKGÜN KAYA
Cedrus IV (2016) 261-285. DOI: 10.13113/CEDRUS.201615
Geliş Tarihi: 11.05.2016 | Kabul Tarihi: 09.06.2016
Öz & Abstract
Bu makalede, II. Sofistik Dönem’de Anadolu kökenli bazı sofist ve retorların aileleri ele alınmaktadır. Epigrafik belgeler ve antik kaynaklar çok az örnek dışında sofist ve retorların toplumun en zengin ve etkili ailelerinden geldiklerini göstermektedir. Pek çoğunun ailesi Roma İmparatorluğu ile ilişki içinde olup Roma vatandaşlık hakkını elde etmiştir. Bazı sofist ve retorlar senator sınıfına yükselmiş ve çocukları içinde böyle bir kariyerin yolunu açmışlardır. Hem zengin ve ünlü olmaları hem de imparatorlarla yakın ilişkiler kurmuş olmalarından dolayı, bu kişilerden bazı kamusal görevleri yerine getirmeleri beklenmiştir. Edebi kaynaklar ve epigrafik belgeler sofist ve retorların geldikleri aile ve aldıkları eğitim sonucunda, kamusal yükümlülükleri ait oldukları toplumsal sınıf içinde dikkat çekici bir şekilde başarıyla yerine getirmiş olduklarını kanıtlamaktadır.
In this study, the families of some sophists and rhetors in Anatolia in the Second Sophistic are discussed. Both epigraphic documents and the ancient sources indicate that with few exceptions, most sophists and rhetors came from wealthy, powerful and leading families. Most of their families had a relationship with the Roman Empire and obtained Roman citizenship. Some sophists and rhetors rose to Senatorial rank and paved the way for such promotion for their children. They had to take upon themselves some public duties in consequence of their wealth, prominence amongst the elite classes of society and having relations with the emperors. Both epigraphic documents and the ancient sources show sophists and rhetors played an active role in public duties and that they fulfilled the obligations incurred by their position quite successfully.
Hüseyin Sami ÖZTÜRK
Cedrus IV (2016) 287-297. DOI: 10.13113/CEDRUS.201616
Geliş Tarihi: 15.04.2016 | Kabul Tarihi: 01.06.2016
Öz & Abstract
Makalede Nikaia ve Modrena egemenlik alanında 2012-2014 yıllarında bulunan 7 yeni yazıt ile 1 gözden geçirilen yazıt tanıtılmaktadır. Nikaia ve Modrena antik kentinin teritoryumundan ele geçen tüm yazıtlar Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlendirilmektedir. Bu yayımlanmamış yazıtlar farklı konudaki birçok bilginin yanında bölgenin kültürel zenginliğini gösteren çok sayıda anthroponymos (şahıs ismi) içermektedir. 1 no’lu yazıt onur yazıtıdır. Bu yazıt, Nikaia egemenlik alanında bulunan Ospraimenos/Spraimenos adında yeni bir köyün bilgisini vermektedir; 2 no’lu yazıt “Köy Ahalisi”nin İmparator Traianus’a adağıdır. 3-7 no’lu yazıtlar ise mezar yazıtıdır.
This article presents 7 new funerary inscriptions found within the territory of Nicaea and Modrena, during the course of survey work undertaken between 2012-2014. All of these inscriptions came from this area, which in the Roman Imperial Period formed a part of the eastern territory of Nicaea and Modrena. These new texts include numerous personal names. All of them underline the cultural richness of these regions in the Roman Imperial Period. These inscriptions provide a range of different information: No. 1 is an honorary inscription giving information of a new kome with the name Ospraimenos/Spraimenos lying within the territory of Nicaea; No. 2 is a votive offering of Kometai to emperor Traian. Nos. 3-7 are funerary inscriptions.
Güray ÜNVER
Cedrus IV (2016) 299-302. DOI: 10.13113/CEDRUS.201617
Geliş Tarihi: 04.04.2016 | Kabul Tarihi: 02.06.2016
Abstract & Öz
This paper presents three inscriptions from the village of Ergili, near Dascyleum and in its vicinity, in the Bandırma district of the city Balıkesir. The origins of the inscriptions are unknown. One of the inscriptions is a dedicatory inscription to Asclepius, the second an honorary inscription for an unknown emperor and the third is possibly an epitaph. Within this paper, suggestions for the restoration of the texts and dating of the inscriptions are offered, together with suggestions as to their origins.
Bu makalede Balıkesir İli’nin Bandırma İlçesi’ne bağlı Ergili Köyü ve çevresinde bulunmuş üç adet yazıt ele alınmıştır. Yazıtların hangi yerleşime ait oldukları bilinmemektedir. Ele alınan yazıtların ilki Asklepios’a yönelik bir adak metnini, ikincisi ise adı belirlenemeyen bir Roma imparatorunun heykelle onurlandırma metnini içermektedir. Üçüncü ve son yazıt ise olasılıkla bir mezar yazıtıdır. Makale kapsamında yazıtların tarihlendirme ve tamamlama önerilerinin yanı sıra hangi yerleşime ait olabilecekleri konusunda da değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Murat Ufuk KARA
Cedrus IV (2016) 303-313. DOI: 10.13113/CEDRUS.201618
Geliş Tarihi: 10.03.2016 | Kabul Tarihi: 15.05.2016
Öz & Abstract
Argaios, Kappadokia Bölgesi’ndeki en yüksek volkanik dağdır. Bu nedenle, antikçağda bölgede yaşayan insanlar Argaios’un kutsal olduğuna ve üzerinde tanrı-tanrıçaların yaşadığına inanmışlardır. Bu inanış malzemeler üzerine de yansımıştır. Steller, mezar kültü açısından önemli bir yere sahiptir. Bu steller üzerinde Argaios ile ilgili çeşitli betimlemeler bulunmaktadır. Bazı stellerde alınlık kısımlarında üçgen motifler işlenmiştir. Bu üçgenlerin köşelerinde kabartma şeklinde yuvarlaklar yapılmıştır. Benzer motifler bölgeye ait bazı sikkeler üzerinde de görülmektedir. Bu motifin Argaios’u betimlediği düşünülmektedir. Argaios’un bu üçgen presantasyonunun, agalma, gemma ve sikkelerde de görülmesi bu görüşü kuvvetlendirmektedir.
Argaios is the highest volcanic mountain in Cappadocia. A consequence being throughout antiquity the people who lived in Cappadocia, have believed that Argaios was sacred and that the gods and goddesses lived on the mountain. This belief was reflected in its representation in material artefacts. Steles have a significant place in the tomb cult. On these steles there are some symbols that can be associated with Argaios. On some of the steles, there are triangular symbols within triangular pediments. On the corner of these triangular symbols there are circular reliefs. Similar examples of this description can be found on the coins of Cappadocia. This device is believed to be the symbol of Argaios. The triangular representation of Argaios on the agalma, on gems and on coins strengthens this connection.
Byzantine Anonymous Folles in the Bolu Museum
Bolu Müzesi’ndeki Bizans Anonim Follisler
Bolu Müzesi’ndeki Bizans Anonim Follisler
Serkan KILIÇ
Cedrus IV (2016) 315-339. DOI: 10.13113/CEDRUS.201619
Geliş Tarihi: 03.01.2016 | Kabul Tarihi: 02.02.2016
Abstract & Öz
This article concerns the Byzantine anonymous folles today in the Bolu Museum and of the distribution in Anatolia of those anonymous folles which date from the Middle Byzantine period. 394 Byzantine coins are in the Bolu museum collection. Of these coins, 11 are gold, 2 are silver, imitations of the solidus of emperor Anastasius (491–518) and of Constantinus VII (913–959). 381 of the coins are bronze, one of which is a counterfeit. 184 of the bronze coins are anonymous folles and there is a catalogue of them. As is evident, about 50% of all these coins in the museum collection are anonymous folles. The imperial bronze anonymous folles struck, differ from others in previous centuries in two main respects. Firstly there is a portrait of Christ on them, which had been preferred and employed earlier on gold coins. The other is that these coins were not struck on behalf of any emperors.
In conclusion, the Byzantine anonymous folles in the Bolu Museum are compared with the folles in other museums and those finds from excavations in Anatolia.
Bu makalede Bolu Müzesi koleksiyonunda yer alan Bizans anonim follisleri örneğinde, Orta Bizans Dönemi Anadolusu’nda anonim follislerin dağılımı ele alınacaktır. Müze koleksiyonunda 394 Bizans sikkesi tespit edilmiştir. Bu sikkelerin 11’i altın, 2’si gümüş (ki bu sikkeler imparator Anastasius (491–518) ve VII. Constantinus (913–959) Dönemi soliduslarının taklitleridir) ve 381’i bronzdur (1’i sahtedir). Bronz sikkelerin 184’ü anonim follisdir ve kataloğu yapılmıştır. Görüldüğü üzere müzedeki tüm Bizans sikkelerinin yaklaşık %50’sini anonim follisler oluşturmaktadır. İmparatorluğun bastırdığı bakır anonim follisler, önceki yüzyıllardakilerden iki önemli hususta ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi, bakır sikkeler üzerinde, şimdiye kadar altın sikkeler için tercih edilen bir uygulama olan, İsa’nın bir portresinin yer alması ve ikincisi ise sikkelerin herhangi bir imparator adına basılmamış olmasıdır.
Sonuç olarak Bolu Müzesi’nde tespit edilen Bizans anonim follisleri, Anadolu’daki diğer yayınlı müze ve kazı buluntuları ile önce sayısal olarak karşılaştırılmıştır.
Ali AARAB
Cedrus IV (2016) 341-352. DOI: 10.13113/CEDRUS.201620
Geliş Tarihi: 10.05.2016 | Kabul Tarihi: 27.05.2016
Abstract & Öz
Iran’s social structure in the transition period from Sassanid rule to early Islam is of great importance. The social structure of the Sassanid period was of a hierarchical kind that placed too many social and economic burdens on society’s lower classes. This paper examines through the use of historical texts the role of the Sassanid social structure and its pressure on the process of conversion to Islam by Iranians. The related literature shows this was one of the main reasons that Iranians accepted Islam, due to the modification of the social structure by the Muslims of early Islam who exerted effort to this end and this case can be investigated through the use of historical manuscripts and archaeological finds. However, the modified conditions in the following period took a different form that brought about the formation of other social classes which included classes formed on the basis of race and religion. Nevertheless, the landowner class obtained much power during this period which increased the pressure upon the lower classes who were mostly farmers. Thus, in the era of early Islam the same pressure from the upper class remained over the farmers who were a class having a most significant population.
Sasanî egemenliğinden erken İslam Dönemi’ne geçiş sürecinde İran’ın sosyal yapısı büyük bir önem arz etmektedir. Sasanî Dönemi’ndeki sosyal yapı toplumun alt sınıfı üzerinde çok fazla sosyal ve ekonomik baskı uygulayan hiyerarşik bir düzendedir. Bu makale, Sasanî Dönemi’nin sosyal yapısındaki rolü ve tarihî metinleri temel alarak İranlılar nezdinde İslam’ın kabulü hususundaki baskıyı incelemektedir. İlgili literatür, İranlıların İslam’ı kabul etmesinin ana nedenlerinden birisinin, bu durumun sonlandırılması için efor sarf eden erken İslam Dönemi Müslümanları tarafından sosyal yapının değiştirilmesi nedeniyle meydana geldiğini ve bu durumun tarihî el yazmaları ve arkeolojik buluntular vasıtasıyla incelenebilir olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Lâkin ilerleyen dönemde değişen şartlar farklı bir hâl alarak diğer sosyal sınıfların oluşumuna sebebiyet vermiştir, buna ırk ve din tabanlı sınıflar da dâhildir. Bununla birlikte, çoğunluğu çiftçi olan alt sınıflar üzerindeki baskıyı artıran bu süreç içinde toprak sahibi olan sınıf güç kazanmıştır. Böylece, İran’ın erken İslam Dönemi’nde üst sınıflarca yapılan aynı baskı, kayda değer bir nüfusu barındıran çiftçiler sınıfı üzerinde bâki kalmıştır.
Muhammed Ali BUDAK
Cedrus IV (2016) 353-372. DOI: 10.13113/CEDRUS.201621
Geliş Tarihi: 10.03.2016 | Kabul Tarihi: 07.06.2016
Öz & Abstract
Antalya ve Alanya coğrafi konumları sayesinde tarih boyunca Anadolu’nun diğer Akdeniz devletlerine açılan önemli liman kentleri olmuş ve bundan dolayı Anadolu’da hüküm süren egemen güçlerin elde etmek istedikleri şehirler içinde ilk sıralarda bulunmuşlardır. Kozmopolit yapıları nedeniyle her ulus ve dinden kimseyi sınırları bünyesinde bulundurmuş ve buna ek olarak bu bölgeye gelen seyyahların da ziyaret ettiği yerleşimler halini almışlardır. Bu çalışmada Antalya ve Alanya’yı ziyaret eden İbn Battuta ve El-Ömeri başta olmak üzere Simon de Saint Quentin, Johannes Schiltberger gibi seyyahların gözlemleri aktarılmış ve bunlar daha detaylı bilgi veren Evliya Çelebi’nin anlatıklarıyla desteklenerek bu yerleşimlerin Geç Dönem Ortaçağ’da (XIV-XV. yüzyıllar) nasıl bir durumda bulunduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Onların Antalya ile Alanya hakkında anlattıkları mevcut-güncel kaynaklarla karşılaştırılacaktır.
Due to their geographical location Antalya and Alanya have throughout history been important port cities of Anatolia. Therefore the ruling powers of Anatolia placed these two cities in the first rank of targets they needed to control. Further, Antalya and Alanya, in consequence of their cosmopolitan structure included people of various nations and religions, transforming these into well-known settlements visited by travellers. In this study the observations recorded by travellers who visited these two settlements, in particular Ibn Battuta and El-Omeri, and, in addition, Simon de Saint Quentin and Johannes Schiltberger are focussed upon, showing the state of these settlements in the Late Medieval period (14thc.-15thc.) and where these accounts are corroborated by the later accounts of these cities provided by Evliya Çelebi. Further, these, travellers’ descriptions are compared with modern sources.
Ebru Fatma FINDIK
Cedrus IV (2016) 373-392. DOI: 10.13113/CEDRUS.201622
Geliş Tarihi: 10.05.2016 | Kabul Tarihi: 01.06.2016
Öz & Abstract
Bu makalenin konusunu Antalya İli, Demre İlçesi, Aziz Nikolaos Kilisesi kazılarında ortaya çıkarılan pişmiş toprak lüle ve nargileler oluşturur. Lüle ve nargileler kilisenin çevresinde ve Rum Mezarlığı’nda gerçekleştirilen kazılarda, Osmanlı tabakalarında ele geçmiştir. Lüleler kronolojik ve tipolojik olarak incelenmiş; “lale çanaklı lüleler”, “disk kaideli lüleler” ve “basık kaideli lüleler” olarak gruplandırılmış; ve bazı münferit tipler tanıtılmıştır. Lüle buluntuları az sayıda 17-18. yüzyılın erken örnekleri ile 19-20. yüzyılın başlarına tarihlendirilen geç örnekleri içermektedir. Nargileler ise sayıca az olduğundan tipolojik olarak gruplandırılamamıştır; ancak nadir buluntular olarak önem taşırlar. Türkiye’de genellikle lülelerle ilgili çalışmalar bilindiği üzere arkeolojik değerlendirmelere yöneliktir. Bu makalede Demre, Osmanlı Dönemi’nde tütün kullanımının kırsaldaki yansımalarına bir örnek olarak arkeolojik ve yazılı verilerle değerlendirilmiştir. Osmanlı materyal kültürünün bir parçası olan lüle ve nargileler ait olduğu toplumla ilişkilendirilerek tütün kullanımının sosyo-kültürel anlamları ortaya konulmaya; Osmanlı toplumunda tütün seremonisi, tütün alışkanlığının toplumsal ve simgesel boyutları, kimlik, cinsiyet ve statü üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır.
The subject matter of this study comprises the clay tobacco pipes and water pipes found in the course of the Saint Nicholas excavations in Demre County of Antalya Province. Tobacco pipes and water pipes were found during the excavations conducted around the church and Greek Cemetery, in the Ottoman layer. The tobacco pipes were examined typologically and chronologically; categorized as “lily-shaped pipes”, “disk-based pipes” and “cylindrical-based pipes”; and some individual types are introduced. The tobacco pipe findings include a few examples dating from the 17th, 18th centuries and later examples from the 19th – 20th centuries. The water pipes were not categorized typologically being in few number; but are significant being rare finds. As it is known, studies concerning tobacco pipes in Turkey are generally for archeological evaluations. Demre was evaluated as an example representing tobacco use in countryside during the Ottoman period with the archeological and literature data presented in this paper. This study intends to show the socio-cultural meanings of tobacco use through associating tobacco pipes and water pipes, forming a part of Ottoman material culture, with the societies these artefacts belong to; and to evaluate the tobacco ceremony in Ottoman society in respect to social and symbolic aspects of the tobacco habit, identity, gender and status
İlknur ULUĞ CİCİM
Cedrus IV (2016) 393-410. DOI: 10.13113/CEDRUS.201623
Geliş Tarihi: 05.05.2016 | Kabul Tarihi: 03.06.2016
Öz & Abstract
Osmanlı Denizciliği alanında yapılmış önemli çalışmalar mevcut olmasına rağmen, Osmanlı’nın hukuk sistemi içerisinde azımsanmayacak derecede önem sahibi olan Deniz Ticaret Hukuku hakkında yapılan araştırmalar bir hayli sınırlıdır. Deniz Ticaret Hukuku’na göre incelenen taşımacılık, denizlerde yetkinliği olan devletler açısından vazgeçilmez bir niteliğe sahiptir. Bu çalışmanın amacı da; Osmanlı Dönemi’nde deniz nakliyatı esnasında gerçekleştirilen Navlun sözleşmelerinin tarihsel gelişimini ve bu sözleşmelerin 1863’te yürürlüğe giren Ticaret-i Bahriye Kanunnamesi’ndeki yerini incelemektir.
Although important studies have been made in the field of Ottoman maritime studies, research concerning Ottoman maritime law, of most considerable importance in the Ottoman judicial system, is limited. Transportation, studied in the context of Maritime Law, has essential characteristics in respect to a state’s authority on the seas. This study investigates the historical development of Ottoman freight contracts made for maritime transport and according to the Code of Maritime Law which entered into force in 1863, it analyses these contracts.
Yasemin NEMLİOĞLU KOCA
Cedrus IV (2016) 411-424. DOI: 10.13113/CEDRUS.201624
Geliş Tarihi: 09.07.2015 | Kabul Tarihi: 28.04.2016
Öz & Abstract
İnsanlık tarihi, Doğu ve Batı’nın süreç içindeki ilişkilerinin bütünüdür. Doğu üretimin, Batı ise ticaretin devam etmesini ister ve bu durum, Doğu devletlerinin üretim için yeni toprak isteklerini, Batı devletlerinin de ticaret için deniz-liman isteklerini ortaya çıkarır. Bu isteklerin tarih boyunca en yoğun olarak yaşandığı Anadolu ise, Doğu-Batı ilişkilerinde tarımın ve ticaretin kesişme yeri olarak “Doğu’nun Batı sınırı, Batı’nın Doğu sınırı” olmuştur. Dünyadaki en önemli odak noktalarından biri olan Anadolu’nun jeopolitiğini en iyi kullananlar Türklerdir. Bu bağlamda, dünya ve insanlık tarihinin bir parçası olan Türk Devletleri, Doğu-Batı ilişkilerinin karşılaşma alanı olan Anadolu’da varlığını ve geleceğini, denizcilik faaliyetlerine ve Avrasya’nın iç denizlerini kontrol altında tutma üzerine kurmuştur. Anadolu’da kurulan Türk Devletlerinin gelişme ve gerileme süreçleri ile deniz güçleri arasında paralellik vardır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de denizcilik faaliyetleri doğrudan turizm, ticaret, lojistik, güvenlik vb. alanlarda etkilidir. Avrupa ve Asya arasında bir köprü oluşturan Türkiye’nin, önemli jeopolitik konumu nedeniyle Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’deki denizcilik sektöründe büyük yeri ve çıkarları bulunmaktadır.
Bu çalışmada Doğu-Batı ilişkilerinde denizcilik faaliyetleri ve tarihsel süreçte Anadolu jeopolitiğinin etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
The history of the world is full of the course of relations between the East and the West. The East wants to continue production and the West wants to continue to trade and to this end, the eastern states want new land for agriculture and the western states want maritime control and ports for trade. Anatolia has been the “Western border of the East and Eastern Border of the West”, the point of intersection of agriculture and trade in relations between the East and the West. The Turks are the nation who have best used the geopolitics of Anatolia. Within this framework forming part of the history of the world, the Turkish States, have established their presence and future in Anatolia upon maritime activities and upon controlling the inland seas of Eurasia. There is a parallel to be drawn between the development and decline of Turkish States founded in Anatolia and their maritime power. Maritime activities are directly effective in tourism, trade, logistics, security etc. for Turkey surrounded by seas on three sides. Turkey, a bridge between Europe and Asia, has a notable place and benefits from maritime activity in the Black, Aegean and East Mediterranean Seas.
In this study, an attempt is made to explain the importance of sea power in East-West relations and its impact upon the geopolitics of Anatolia in the course of the historical process.
Nursel GÜLCÜ
Cedrus IV (2016) 425-435. DOI: 10.13113/CEDRUS.201625
Geliş Tarihi: 10.05.2016 | Kabul Tarihi: 06.06.2016
Öz & Abstract
Bu araştırmanın amacı 1933 yılında kurulan ve kültürel kalkınma amacıyla önemli işler yapmış olan Halkevlerinden, Alanya Halkevi’nin önemini ve o zamandaki faaliyetlerini ortaya koymaktır. Tarihsel bir gelişim ve oluşum süreci sonucunda doğmuş olan Halkevleri, Türk İnkılabı’nın toplumsal ihtiyacı neticesinde ortaya çıkmıştır. 1930’lu yıllardaki siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal gelişmeler Halkevlerinin açılmasında etkili olmuştur. Avrupa’nın bazı ülkelerindeki Halk eğitimi ile ilgili uygulamaların da etkisi ile 19 Şubat 1932’de Türkiye genelinde 14 farklı yerde Halkevi açılmıştır. Açılış yılından itibaren sayısı sürekli olarak arttırılan Halkevleri kısa sürede teşkilat haline getirilmiştir. Bu çerçevede Alanya Halkevi de 25.03.1933 tarihinde açılmıştır. Alanya Halkevi açılışından kapanışına kadar olan süreçte Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan yenilikleri yayma ve halkın bunları benimsemesi yönünde çalışmalar yapmıştır. Alanya Halkevi’nin yaptığı faaliyetler, karşılaştığı problemler, halk eğitimindeki ve kültürel kalkınmada üstlendiği rol bu çalışmada ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda Alanya Halkevi’nin sanat, kültür, günlük hayat, okuma-yazma, tiyatro, sinema, müzik ve birçok alanda çalışmalar yaptığı tespit edilmiştir. Alanya Halkevi aynı zamanda, Alanya tarihi ve kültürel mirasının korunması doğrultusunda çalışmalar da yapmıştır. Ancak Halkevleri çok partili döneme geçildikten sonra CHP ile olan yakın çalışmalarından dolayı muhalefetin eleştirilerine hedef olmuştur. Demokrat Parti’nin iktidara gelmesinden kısa süre sonra da kapatılmıştır.
This study addresses the importance of the activities carried out by the Alanya Community Centre (Halkevi) founded in 1933, and which carried out important duties. The Community centers, which were founded as a result of a historical development and formation process, emerged as a result of the social needs of the Turkish revolution. The 1930’s political, economic, cultural and social development was effective in the opening of the centers. Europe and the impact of the practice on public education in some European countries resulted in the Community Center being opened in 14 cities on the 19th of February 1932. The number of Community Centers quickly and continuously increased as an organization from its opening. The Community Center was opened in Alanya on 03/25/1933. Alanya Community Centre, tried to spreading innovations tf the public,made efforts to adopt them in the period from the opening to its closing. Alanya Community Centre’s activities faced problems, its role in cultural development and public education have tried to put forward in this study. At the end of this work, it was determined that Centre had worked in many areas, such as culture, daily life, reading, writing, theater, cinema and music. Alanya Community Center had also a role in the protection of historical and cultural heritage. However, the Community Center was the target of the criticism by the opposition party because of working closely with the CHP. It was closed soon after the opposition party came to power.